Bölüm Hakkında

Biyosistem Mühendisliği

Tarihçesi:

Üniversitemizde Biyosistem Mühendisliği Bölümü 2021-2022 Akademik Yılından itibaren 30 öğrenci ile öğretime başlayacaktır. Biyosistem Mühendisliği Bölümünün eğitim dili Türkçedir.

Amacı:

Biyosistem Mühendisliği tarım ve teknolojinin birleştirildiği, geleceğin mesleklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Biyosistem Mühendisliği temel olarak sulama, tarımsal yapılar, tarımsal enerji sistemleri ve tarım makinaları alanlarında “sürdürülebilir gıda güvenilirliğini” sağlamak için gerekli mühendis ihtiyacını karşılamayı amaçlamaktadır.

Lisans Programı:

Biyosistem Mühendisliği Lisans Programı 4 akademik yıldır (8 dönem/yarıyıl). Lisans programının ilk iki yılı temel mühendislik dersleri ağırlıklıdır. Sonraki iki akademik yıl ise, daha çok tarım dersleri ağırlıklıdır.  Dersler doğrultusunda öğrenciler ziraat alanında farklı alanlar üzerinde ilgilerini arttırarak çalışmalar yürütebilirler.

Mezunların İş İmkanları ve Çalışma Alanları

Biyosistem Mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniş ve çeşitlidir. Tarım alanında programlama, projeleme, kırsal bilgelerin planlanması yeniden düzenlenmesi, tarımsal su yönetimi, sera projeleme, hayvan barınaklarının projelemesi vb. Aşağıda mezun olan bir Biyosistem Mühendisinin çalışabileceği bazı alanlar verilmiştir.

  • Tarım ve Orman Bakanlıklarında açılan kadrolarda atanma imkanları bulunmaktadır.
  • Devlet Su İşlerinde açılan kadrolarda mühendis olarak çalışma imkanı artmıştır. Çünkü sulama birlik başkanları Tarımsal Yapılar ve Sulama / Biyosistem Mühendislerinin uzmanlık alanı içine girmektedir.
  • Tarım Kredi Kooperatiflerinde mühendis olarak çalışabilirler.
  • Özel Sulama Şirketlerinde sulama projelerinin tasarımında çalışabilirler.
  • Arazi Toplulaştırma Şirketlerinde proje mühendisi olarak çalışabilirler.
  • Seracılık Faaliyeti Gösteren Şirketlerde sera proje mühendisi olarak çalışma imkanları bulunmaktadır.
  • Tarım Makinalarının Projelendirilmesi ve Geliştirilmesinde, Kırsal Kalkınma Projelerinde, Sulama Birliklerinde, Tarımsal Enerji Sistemlerinin Projelendirilmesinde ve Tarımsal Araştırma Enstitülerinde vb. kamu ve özel kuruluşlarda çalışma olanakları bulmaktadır. Ayrıca akademik çalışmalar yapmak isteyen öğrencilerin yüksek lisans ve doktora yaparak ülkemizin akademisyen yapısını güçlendirebilirler.​

Neden Biyosistem Mühendisliği

İklim değişikliği, kuraklık ve salgın hastalıklar gibi gündemde olan konular gıda güvenilirliğinin sağlanmasının ne kadar önemli olduğunu ortaya tekrar çıkarmıştır. Gıda güvenilirliğinin sağlanması amacı ile ileri teknoloji ve değişen dünyaya ayak uyduran yöntemlerin kullanılması kaçınılmaz bir gerçektir. Tüm dünyada tarımın önemini gün geçtikçe artmakta ve bu alanda yetişirmiş mühendislere ihtiyaç artmaktadır. Biyosistem Mühendislerinin hem ofis hem de arazide çalışma olanakları eğlenceli ve farklı bir ortam sağlamaktadır. Bu nedenle Biyosistem Mühendisliğini tercih ederek siz de geleceğin tarım mühendisleri arasında yerinizi alabilirsiniz.