OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE KULLANILAN SERAMİK BURÇ UYGULAMALARI İÇİN SERYUM KATKILI TZP MALZEMELERİNİN ÜRETİMİ PROJESİ SONUÇLANDI

• 12 Temmuz, 2019

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAPK) tarafından desteklenen yürütücülüğünü Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Arife Yurdakul’un üstlendiği “Otomotiv Sektöründe Kullanılan Seramik Burç Uygulamaları İçin Seryum Katkılı TZP Malzemelerinin Üretimi” başlıklı proje başarı ile sonuçlandırıldı.

Yurdakul, projesini “Yerli otomobil üretiminin yakın gelecekte ülkemizde gerçekleştirilmesi Türkiye gündeminin ayrıca öncelikli konuları arasında yer almaktadır. Ancak ülkemiz otomotiv sektörü ve yan sanayisinde değişik uygulama alanlarında kullanılan değişik seramik esaslı parçalar yurtdışından ithal edilmektedir. Bu projede, otomotiv sektöründe bağlantı elamanı olarak kullanılan somunların levha şeklindeki metal parçalara birleştirilmesini sağlayan seramik cıvata merkezleme burcunun bir ileri teknoloji ürünü olarak geliştirilmesi ve üretilmesi amaçlanmıştır. Metallerin kullanım ömürlerinin kısa olması, çabuk aşınması ve kaynaklama işlemi esnasında metal levhaya yapışma gibi temel sorunlar göstermeleri sebebiyle seramik-bazlı cıvata merkezleme burçlarının alternatif olarak üretilmesi hedeflenmiştir. Bu amaç doğrultusunda Seryum (Ce) ile kararlaştırılmış ZrO2-Al2O3 kompozit esaslı seramik merkezleme civata burçlarının geliştirilmesi ve üretimi için süspansiyon hazırlama, kurutma, şekillendirme, ön-sinterleme, işleme, bağlayıcı uzaklaştırılması ve sinterleme adımlarından oluşan ileri teknoloji malzeme üretim yöntemi izlenmiştir.

Ülkemizde metal civata merkezleme burçlarının yerine geliştirilen ZrO2-Al2O3 kompozit bazlı seramik merkezleme civata burçlarının Türkiye Otomotiv İmalat Sektörü ve Yan Sanayisi’nde kullanılması durumunda üretim maliyetleri azalacaktır. Aynı zamanda ülkemizin dışa bağımlılığının azaltılması ile yüksek bir katma değer girdisinin kazanılması sağlanacaktır.” şeklinde özetledi.

Değerli öğretim üyemizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.