
Fakültemizden TÜBİTAK 1002-A Proje Başarısı (Dr. Öğr. Üyesi Okan Güngör)
Fakültemiz Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Okan Güngör’ün araştırmacı olarak yer aldığı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır. Projenin yürütücülüğünü Erzurum Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Latif Akçay üstlenmektedir.
Proje kapsamında, fotovoltaik (FV) sistemlerde sıkça karşılaşılan I-V karakteristik eğrilerinde çoklu tepe noktası oluşumu ve buna bağlı uyumsuzluk kayıpları problemine çözüm üretilmesi hedeflenmektedir. Literatürdeki mevcut yöntemlerin tamamı yazılım tabanlı olup yüksek işlemci gücüne sahip bilgisayarlar üzerinde çalıştırılmaktadır. Bu projede ise yenilikçi bir yaklaşımla geliştirilecek algoritmalar donanım tabanlı olarak tasarlanacak ve FPGA üzerinde gömülü sistem halinde gerçeklenecektir. Böylece FV sistemlerde verimliliği artıran, düşük maliyetli ve uygulanabilir bir çözüm ortaya konacaktır.
Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Erhan Cengiz, “Akademisyenlerimizin yenilikçi projelerle enerji teknolojilerine katkı sunmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Bu proje, fotovoltaik sistemlerin daha verimli ve sürdürülebilir kullanımına önemli bir katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.