Fakültemiz Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğrencilerinden TÜBİTAK 2209-A Proje Başarıları

Fakültemiz Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğrencilerinden TÜBİTAK 2209-A Proje Başarıları
  • 24 Mayıs, 2022
Fakültemiz Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğrencilerinden TÜBİTAK 2209-A Proje Başarıları

Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencilerinin başvurduğu “TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” (2021/2. Dönem) kapsamında iki proje desteklenmeye hak kazanmıştır. Birinci projede öğrencilerimiz Mustafa TUNÇ, Uğurhan GÜL, İrem BALIKÇI, Saliha Akalın “İşitme Engelli Bireyler için Akıllı Ev Sistemi” projesini, Merve KAYA, Faruk ÖZGÜR, Caner DEPE “Covid-19 Tedbirleri Kapsamında Akıllı Kampüs Sistemi” projesini Araştırma Görevlisi Gürkan ÇELİK danışmanlığında yürüteceklerdir.

“İşitme Engelli Bireyler için Akıllı Ev Sistemi” projesi kapsamında işitme engelli bireylerin evlerindeki kapı zilinin çaldığını anlayabilecekleri ve mobil uygulama yardımıyla kapıdaki kişi ile güvenli ve sağlıklı iletişim kurabilecekleri bir sistem geliştirilecektir. Bu doğrultuda Arduino devresi kapı dışına yerleştirilecek ve geliştirilecek mobil uygulama yazılımlarıyla engelli birey kimseyle yüz yüze iletişim kurma ihtiyacı hissetmeden sağlıklı ve güvenli bir şekilde haberleşebilecektir. Proje kapsamında ses-yazı ve yazı-ses dönüşümleri kullanılacaktır.

“Covid-19 Tedbirleri Kapsamında Akıllı Kampüs Sistemi” projesi kapsamında Covid-19 tedbirlerinin destekleyici çözümler, üniversitemizde uygulanacaktır. Bu doğrultuda üniversite kütüphanesi girişine konulacak devre ile kütüphanede bulunan anlık kişi sayısı, sirkülasyon yoğunluğu bilgileri elde edilecek olup, bu verileri kullanarak kişiler arası sosyal mesafe, m2 başına düşen insan yoğunluğu gibi veriler elde edilecektir. Geliştirilecek mobil uygulama ile kütüphanedeki anlık kişi sayısı, son temizlik saatinin yanında istatistiksel tahmin yöntemleri kullanılarak gelecek saatlerdeki kütüphane yoğunluğuna yönelik tahmin algoritması geliştirilerek öğrencilerin buna göre hareket etmesi sağlanacaktır.

Dekanımız Prof. Dr. Mehmet GÜMÜŞ, Araştırma Görevlisi Gürkan ÇELİK ve öğrencilerimizi makamında kabul etti. Fakültemizin, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ekrem KALAN’ın çizdiği vizyonda çalışmalarını yürüttüğünü ve üniversitemiz gibi fakültemizden de başarı haberlerinin artarak devam ettiğini belirten dekanımız, değerli hocamızı tebrik etti ve başarılarının devamını diledi.