[23.03.2017] YRD. DOÇ. DR. GAMZE T. ŞEN GÖREVİNE BAŞLAMIŞTIR.

[23.03.2017] YRD. DOÇ. DR. GAMZE T. ŞEN GÖREVİNE BAŞLAMIŞTIR.
  • 23 Mart, 2017
[23.03.2017] YRD. DOÇ. DR. GAMZE T. ŞEN GÖREVİNE BAŞLAMIŞTIR.

       Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gamze TOYDEMİR ŞEN Fakültemizdeki yeni görevine başladı.

 

Öğretim Üyemiz, lisans öğrenimini, 2006 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde, bölüm birinciliği derecesi ile tamamlamış olup, aynı bölümde direkt doktora programına başlamıştır. Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamındaki ATHENA (AnThocyanin and polyphenol bioactives for Health Enhancement through Nutritional Advancement) projesi dahilinde yürütülen doktora tez çalışmaları sırasında Hollanda Wageningen Üniversitesi Uluslararası Bitki Araştırma Enstitüsü ile yine aynı üniversitenin Gıda ve Biyobazlı Araştırma Enstitüsü’nde misafir araştırmacı olarak bulunmuştur. 2013 yılında tamamlamış olduğu “Nektar İşleme Prosesi̇ni̇n Vi̇şnedeki̇ Anti̇oksi̇dan Bi̇leşi̇kler Üzeri̇ndeki̇ Etki̇si̇: Metaboli̇t Profi̇li̇ ve Biyoyararliliktaki̇ Deği̇şi̇mleri̇n İncelenmesi̇” başlıklı doktora tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi “2013 Yılı En Başarılı Tez Ödülü”ne layık görülmüştür. Hocamız, 2014-2015 yılları arasında, TÜBİTAK Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında, Hollanda Wageningen Üniversitesi Gıda ve Biyobazlı Araştırma Enstitüsü’nde post-doktora çalışmalarını yapmıştır. Öğretim üyemizin araştırma konuları, temel olarak, gıdalardaki antioksidan bileşenlerin vücuttaki kullanım oranlarını (biyoyararlılık) belirlemek, gıda işleme sırasında kullanılan tekniklerin antioksidan madde profili ve biyoyararlılığı üzerine etkisini incelemek, ve gıda antioksidanlarının insan vücudundaki detoksifikasyon metabolizmasını hangi metabolik yollarla çalıştırdığını gen ekspresyonu düzeyinde incelemek üzerine yoğunlaşmıştır. Gıda antioksidanlarının miktar ve profil ölçümleri için yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC; High Performance Liquid Chromatography) ve sıvı kromatografisi-kütle spektrometresi (LC-MS; Liquid Chromatography-Mass Spectrometry) metotları ile; antioksidan bileşenlerin biyoyararlılık ölçümleri için in vitro mide-bağırsak sistemi simülasyonu modeli ve in vitro Caco-2 (insan kolon kanser hücre dizisi) hücre modeli ile; antioksidan bileşenlerin detoksifikasyon metabolizması ile ilişkilerinin belirlenmesinde ise reverse transkriptaz-polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR; Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction) teknikleri ile çalışmaktadır.

 

Aramıza yeni katılan hocamızı kutlar ve çalışmalarında başarılar dileriz.