[07.03.2017] YRD. DOÇ. DR. ARİFE YURDAKUL GÖREVİNE BAŞLAMIŞTIR.

• 07 Mart, 2017
[07.03.2017] YRD. DOÇ. DR. ARİFE YURDAKUL GÖREVİNE BAŞLAMIŞTIR.

Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği  Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arife YURDAKUL Fakültemizdeki yeni görevine başladı.

Öğretim Üyemiz, lisans öğrenimini Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Seramik Mühendisliği Bölümü’nde 2001 yılında tamamlamıştır. Yüksek Lisans öğrenimini yine Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı’nda başarı ile tamamladıktan sonra Seramik sektöründe Karo ve Granit Endüstrisi’nde 7 sene süren deneyim sonrası Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Anabilim Dalı’nda doktoraya başlamıştır. 2015 yılında ‘Otomotiv Sanayisinde Kullanılan Kaynak Pimleri için Hidrotermal Yöntemle Itriyum Tetragonal Zirkonya Polikristal Toz Sentezi’ başlıklı doktora tez çalışmasını tamamlamıştır. Çalışmada, ileri teknoloji toz sentez yöntemlerinden hidrotermal metot ile beyaz ve mavi renkli ıtriyum tetragonal zirkonya polikristal (Y-TZP) tozlarının nano boyutta (5-10 nm) üretimi ve kararlı olarak aynı toz karakteristiklerinde üretilebilirliğini sağlamıştır. Aynı zamanda sentezlenen nano boyutlu mevcut tozlardan yüksek kırılma tokluğu ve sertlik değerlerine sahip ileri teknoloji ürünlerine dönüştürülmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, son yıllarda sahip olduğu üstün özelliklerinden dolayı otomotiv imalat sektöründe kullanılmak üzere ZrO2 (zirkonya) seramik bazlı kaynak pimi üretimi yapılmıştır. Ülkemiz otomotiv imalat sektörü ve yan sanayisinde kullanılan ZrO2 seramik bazlı kaynak pimleri yurtdışından ithal edilmektedir. Metal esaslı kaynak pimleri piyasadan kolaylıkla temin edilebilmeleri ve fiyatlarının ucuz olması nedeniyle ülkemizde daha çok tercih edilmekteydi. Seramik malzemelere göre metallerin kullanım ömrünün kısa olması, çabuk aşınması ve kaynaklama işlemi esnasında metal levhaya yapışma gibi temel sorunlar gösterme sebebiyle, bu pimlerin yerine sektörde artık seramik esaslı kaynak pimleri kullanılmaktadır. Seramik esaslı kaynak pimleri, bağlantı elemanı olan somunların metal parçalara kaynatılmasında kullanılır. Hocamız doktora tez çalışması kapsamında, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca 2015 yılı TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ PROGRAMI tarafından desteklenmeye değer bulunmuştur (0049.TGSD.2015). Ayrıca, ‘Hidrotermal Yöntemle Mavi Renkli Y-TZP (Itriyum Stabilize Tetragonal Zirkonya Polikristal) Sentezi ve Otomotiv Sanayisi için Seramik Kaynak Pimlerinin Üretimi’ başlıklı 2015/13485 nolu ve ‘Hidrotermal Yöntemle Y-TZP (Itriyum Stabilize Tetragonal Zirkonya Polikristal) Sentezi ve Otomotiv Sanayisi için Seramik Kaynak Pimlerinin Üretimi’ başlıklı 2015/15676 nolu iki farklı patent başvurusu yapılmıştır. Bunların yanı sıra kariyerinin daha yeni başındaki genç, yetenekli ve girişken özellikteki araştırmacıların kariyerlerinde çok daha önemli fırsatlar yakalayabilmeleri ve onlara yeni kapılar açmak açısından O.D.T.U. ve Türkiye Elektrik Mühendisleri Odası tarafından 25 Nisan 2016 yılında düzenlenen, 14. SERHAT ÖZYAR YILIN GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ’nü almaya layık görülmüştür.

Aramıza yeni katılan hocamızı kutlar ve çalışmalarında başarılar dileriz.