[30.03.2018] METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ’NDEN BİR TÜBİTAK BAŞARISI DAHA

[30.03.2018] METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ’NDEN BİR TÜBİTAK BAŞARISI DAHA
  • 30 Mart, 2018
[30.03.2018] METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ’NDEN BİR TÜBİTAK BAŞARISI DAHA

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Meltem CAN, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hilmi YURDAKUL’un akademik danışmanlığını ve Ege Vitrifiye A.Ş. Ar-Ge Şefi Dr. Hakan KIRAN’ın sanayi danışmanlığını yapacağı projesi ile “TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı” kapsamında, 2017 yılı 12. Dönem Sonuçlarının açıklanmasıyla destek almaya hak kazandı.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği son sınıf öğrencisi Meltem CAN, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hilmi YURDAKUL ve İzmir’de Seramik Sektörü’nde faaliyet gösteren Ege Vitrifiye Sağlık Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasının Ar-Ge Şefi Dr. Hakan KIRAN’ın danışmanlıklarında hazırladığı “Kevlar Ambalaj Sistemlerinin Geliştirilmesi ve Uygulanması” isimli projesiyle “TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı” kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje kapsamında, kevlar malzemesinin dayanım özelliklerinden yararlanılarak kompozit esaslı yeni bir ambalaj sistemi üretilecektir. Projenin çıkış noktası değerlendirildiğinde, genellikle işletmelerdeki nihai ürünler paketleme hattında veya dağıtım, depolama, taşıma ya da ithalat-ihracat gibi uzun nakliyat sürelerinde hasara uğramakta, ayrıca kullanılan ambalaj malzemeleri de ciddi atık oluşturarak, fabrika içerisinde üretim hatlarında yer ve enerji kayıpları yaratmaktadır. Dolayısıyla, paketleme endüstrisinin bu sorunlarına çözüm üretebilecek kevlar esaslı yeni kompozit malzemenin dayanım ve geri dönüşüm özelliklerinden yararlanılarak, kompozit ambalaj sistemi üretilecektir. Bununla birlikte, ALKÜ ve Ege Vitrifiye A.Ş. arasında Üniversite-Sanayi İşbirliği çerçevesinde gerçekleştirilecek bu tez çalışması kapsamında elde edilecek sonuçlar, sadece Seramik Sektörü’ndeki paketleme kullanımıyla ilgili karşılaşılan sorunlara yönelik değil, aynı zamanda başlıca elektronik ve beyaz eşya olmak üzere kaliteli paketlemenin ihtiyaç duyulduğu birçok sektörde de uygulanması beklenmektedir.

Öğrencinin akademik danışmanlığını yapan ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hilmi YURDAKUL, ALKÜ öğrencilerinin henüz lisans seviyesindeyken Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusundaki öncelikli alanlardan “Ambalaj” ve “Plastik” sektörleri altındaki “İşlevsel ambalaj; uzun ömür, seçici koruma ve özellik katan yeni ambalaj teknolojilerinde üstünlük” ve “Üstün performans plastik ürünlerde buluşa ve yaratıya dayanan teknolojik geliştirmeler” başlıklarını dikkate alarak, yeni teknolojilere ve malzemelere yönelik Üniversite-Sanayi İşbirliği çerçevesinde projeler hazırlamalarını ve bu projelerin de TÜBİTAK tarafından ayrıca desteklenmesinden son derece mutlu olduğunu, ayrıca bu farklı projeyle birlikte mezun durumunda olan öğrencilerden bu dönem “TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı” kapsamında destek almış proje sayısının 4 (dört)’e yükselmiş olmasının kendilerini oldukça gururlandırdığını ifade etmiştir. Bunun yanında, özel bir parantez açarak lisans seviyesinde bile Ar-GE çalışmalarına sağladıkları destek nedeniyle EGE Vitrifiye Sağlık Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasıyla ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Dekanlığı’na teşekkür ettiğini belirtmiştir.