Fakültemizden TÜSEB A4 Proje Başarısı 2 - Doç. Dr. Özlem Kaplan
Fakültemiz Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Kaplan’ın araştırmacı olarak yer aldığı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) 2026-A4 Akademisyenlere Yönelik A Grubu Proje Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.
Doç. Dr. Mehmet Koray Gök’ün yürütücülüğünü üstlendiği “Nano Boyutlu Çift Tabakalı Hidroksitlerle Güçlendirilmiş Enjekte Edilebilir pH-Duyarlı İmin Hidrojel Sisteminin Geliştirilmesi ve Sıçan Eksizyonel Yara Modelinde Etkisinin Araştırılması” başlıklı projede; Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nden Doç. Dr. Özlem Kaplan, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğr. Üyesi Fatma Yıldız, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’dan Öğr. Gör. Dr. Kevser Bal, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Orhan Tansel Korkmaz ve Dicle Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Dr. Işıl Tan Yılmaz araştırmacı olarak yer almaktadır.
Proje kapsamında, yara tedavisinde kullanılmak üzere Mg-Al esaslı tabakalı çift hidroksitlerle güçlendirilmiş, enjekte edilebilir ve pH-duyarlı yeni bir hidrojel sisteminin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Geliştirilecek hidrojel sisteminin etkinliği, sıçan eksizyonel yara modelinde yara kapanması, histopatolojik bulgular, inflamatuvar belirteçler ve yara iyileşmesi ile ilişkili gen ekspresyonları üzerinden değerlendirilecektir. Projenin, yara tedavisine yönelik yeni nesil biyomalzeme sistemlerinin geliştirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir.