Fast Access

Fakültemizden TÜBİTAK 1001 Proje Başarısı

Fakültemizden TÜBİTAK 1001 Proje Başarısı
  • 29 November, 2023
Fakültemizden TÜBİTAK 1001 Proje Başarısı

Üniversitemiz Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinin TÜBİTAK 1001 – Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programına sundukları 123M884 numaralı ve “Konser salonlarının akustik performansının nesnel ses alanı degişkenleri üzerinden yapay zekâ algoritmaları ile tahmin edilmesi” başlıklı proje başvurusu kabul edilmiştir.

Makina Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Akın OKTAV’ın yürütücü olduğu projede, Endüstri Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Murat Alper BAŞARAN ve Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarından Doç. Dr. Onur DÜLGER araştırmacı olarak yer almaktadır.

Dekanımız Prof. Dr. Mehmet GÜMÜŞ, proje ekibini makamında kabul etti. Proje ekibi, Fakültenin sağladığı laboratuvar ve altyapı olanakları için Dekanımıza teşekkür etti. Fakültemizin başarı haberlerinin artarak devam ettiğini belirten Dekanımız, değerli hocalarımızı tebrik etti ve başarılarının devamını diledi.

Proje kapsamında farklı konser salonlarında deneysel çalışmalar yapılarak 11 nesnel ses alanı değişkeni verisi toplanacak ve toplanan akustik veri dijital sinyal işleme teknikleri kullanılarak değerlendirilecektir. Akustik performansın değerlendirilmesinde kullanılan değişkenlerin ölçüm yapılmayan lokasyonlarda yapay zekâ algoritmaları kullanılarak yüksek doğrulukla tahmin edilmesi amaçlanmaktadır. Sıcaklık, bağıl nem, ses kaynağı ve alıcıların sayılarında ve konumlarında değişiklik yapılması durumunda da akustik performans değişkenlerinin tahmin edilmesi hedeflenmektedir. Elde edilmesi öngörülen yapay zekâ algoritması kullanılarak salonlarda aktif kontrol uygulamaları gerçekleştirilebilecektir. Elektroakustik araçlar ile ses izlenimi değiştirilebilecek; hareketli paneller, yönü değiştirilebilir yansıtıcılar ve sönümleyiciler gerçek zamanlı olarak kontrol edilebilecektir. Projenin süresi 30 ay ve bütçesi 1.801.200 TL ’dır.