Fast Access

AFETLERDE CBS’NİN ÖNEMİ ANLATILDI

AFETLERDE CBS’NİN ÖNEMİ ANLATILDI
  • 16 November, 2023
AFETLERDE CBS’NİN ÖNEMİ ANLATILDI

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından Alanya Belediyesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Alanya Üniversitesi, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) ve birçok kurumun katkıları ile düzenlenen CBS Günü Etkinliği kapsamında “Afetlere Dirençli Bir Toplumda Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Rolü ve Önemi” konulu konferans gerçekleştirildi.

Alanya Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, Alanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Güner, Alanya İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hüseyin Direk, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali İpek, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, TÜBİTAK Marmara Deprem Araştırma Merkezi Başkanı, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Özsoy, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ümit Gümüşay, Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Teknoloji Bölümü Uzaktan Algılama Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nusret Demir, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube 2. Başkanı Serter Kocababa, Harita Kadastro Odası Antalya Şube CBS Komisyon Başkanı Mehmet Doğan, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eray Erdem, Alanya Turizm İşletmeciler Derneği Başkanı Burhan Sili ve çok sayıda akademisyen ile vatandaş katıldı.

REKTÖR TÜRKDOĞAN: CBS HAYATIMIZIN HER ALANINDA GEREKLİ

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan Coğrafi Bilgi Sistemlerinin günümüzde çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Rektör Türkdoğan, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin önemini sağlık alanında verdiği örneklerle anlatarak “Coğrafi Bilgi Sistemi, özellikle 5-6 film çekmeden hızlıca hastaya müdahale yapmamıza yardımcı olan bir sistemdir. Tomografi ve MR çekimlerinden sonra kontrastlı MR gibi birçok sistemde, CBS’nin teknolojik sisteminden faydalanarak nasıl bir cerrahi müdahale yapılacağı yönünde tıp alanında da kullanılıyor. Diğer bir örnekte ise Acil Çağrı Merkezi 112 arandığında yaralıya ulaşmak için Coğrafi Bilgi Sistemi kullanılıyor. Çağrı, merkeze düştüğü anda ilk yardımın ne kadar sürede yapılabileceğini CBS haritasından hesaplıyoruz. Coğrafi Bilgi Sistemleri hayatımızın her alanında ve en önemli anlarda bizlere büyük kolaylıklar sunuyor. CBS’nin daha da geliştirileceğine ve geleceğe yönelik güzel projelerin ortaya çıkacağına inanıyorum. Programda emeği geçen ve programa destek veren herkese teşekkür ediyorum.” dedi. Konuşmaların ardından katılımcılara plaket takdim edildi.

PROF. DR. GÜMÜŞAY ALANYA’DAKİ CBS’Yİ ANLATTI

Alanya Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programda ilk olarak Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’in Geçmişten Günümüze Türkiye’nin Deprem, Tsunami Potansiyeli ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Katkısı başlıklı sunumu yer aldı. Özener’in ardından TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı ve TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy; Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Kutuplar ve Türkiye konusunu davetlilere aktardı. Esri Türkiye Yerel Yönetimler Sektör Lideri Deniz Köfter ve Teknik Çözümler Satış Yöneticisi Serhat Kaya’nın sunumlarının ardından programın ilk oturumu tamamlandı ve Alanya Kültür Merkezi önünde Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Piri Reis Haritaları Sergisi açılışı gerçekleştirildi. Programın ikinci oturumu, İş Geliştirme Uzmanı ve Harita Mühendisi Ramazan Civelek’in Coğrafi Bilgi Sistemleri Alanında NETCAD Çözümleri sunumu ile başladı. ALKÜ Refet Kayış Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ümit Gümüşay da Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde Coğrafi Bilgi Sistemi Çalışmaları hakkında değerli bilgiler aktardı. Son olarak ise Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Uzaktan Algılama Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nusret Demir, Doğal Kaynaklı Afetlerde Mekânsal Veri ve Antalya’ya bakış sunumunu gerçekleştirdi.