DR.ÖĞR.ÜYESİ AYŞE ERDOĞAN’IN TÜBİTAK BAŞARISI

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi’nde yapılacak proje ile kekik uçucu yağının antikanser etkisi kanser hastaları için gelecekte bir ışık olabilir.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Erdoğan tarafından hazırlanan “Kekik [Origanum acutidens (Hand.-Mazz.) Ietswaart (Lamiaceae)] Bitkisinin Doğal ve Kültür Formlarından Elde Edilen Uçucu Yağların Epidermoid Kanseri Hücrelerinde (A-431) Apoptotik ve Membran Üzerine Etkilerinin Araştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK 1002-Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu.

Günümüzde antineoplastik özelliği bilinen birçok ilacın kökeni bitkilerdir. Örneğin kanser tedavisinde kullanılan vinblastin, irinotekan, topotekan, vinkristin gibi pek çok antikanser ilacı bitkilerden elde edilmektedir. Bu bağlamda özellikle tıbbi bitkilerin ve bu bitkilere ait uçucu yağların saf olarak elde edilip değerlendirilmesi Ülkemiz için hem bilimsel hem de ekonomik açıdan oldukça önemlidir. Günümüzde kanser tedavisinde kullanılan sentetik birçok ilacın sağlıklı hücreleri de etkileyerek zarar verdiği bilinmektedir. Bundan dolayı çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan kansere karşı bitkilerden elde edilen doğal bileşenlerin kullanıldığı yeni tedavi stratejilerinin araştırılması günümüzde oldukça önemli ve öncelikli konulardan biri haline gelmiştir. Proje kapsamında Ülkemize endemik bir kekik türü olan Origanum acutidens’in doğal ve kültür formlarından elde edilecek uçucu yağların epidermoid kanseri hücrelerinde (A-431) hücresel etki ve etki mekanizmaları karşılaştırılarak iki uçucu yağın biyolojik aktiviteleri arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konacaktır.

Dekanlığımız olarak Öğretim Üyemizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.