[23.02.2018] ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ VE ADEPT MAKİNE ARGE İŞBİRLİĞİ İLE İLERİ TEKNOLOJİ KULUÇKA MAKİNESİ ÜRETİMİ ÇALIŞMALARI TAMAMLANMAK ÜZERE

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ve Alanya’da faailiyet gösteren Adept Makina Arge işbirliği ile iCIVCIV Markası altında ileri teknoloji kuluçka makinesi için çalışmalar 15 Haziran 2017 tarihinde başlamış olup, ilk prototip üretilmiş ve test aşamaları başarı ile tamamlanmıştır. Tavukçuluk sektörü için geliştirilen projenin amacı yüksek verimli ileri teknoloji kuluçka makineleri‘nin üretilmesidir.

TUBITAK'a sunulan proje, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektonik Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ufuk PARALI,Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Arş.Gör. Alperen AKSOY ve Adept Makina Adına Know-How Mahir ERBAKAN tarafından yürütülmektedir.

IoT(Nesnelerin İnterneti) Kuluçka Makinesi

Proje kapsamında ısı ve nem sersor kartı tasarım ve geliştirilmesi, iklimleme nemlendirme, havalandırma modullerinin tasarımları, IoT(Nesnelerin İnterneti) konseptinde çalışan kuluçka makinesi için veri tabanı tasarımı, sunucu konfigürasyonları, web servis, web uygulama ve mobil uygulamaların geliştirilmesi, kuluçka makinesi yazılım iyileştirmeleri, kuluçkada verim artırmaya yönelik rapor ve analizler, IoT nesleninin interneti kullanılarak cihazların yeni teknoloji ayak uydurması, kullanım kolaylığı sağlayacak mobil yazılımlar, internet yazılımı geliştirlmesi ve inovatif ürün tasarımı gibi unsurlar hedeflenmiştir. Projenin ilk temel prototipleri üretilmiş ve çıkım oranında 99% civarında başarı göstermiştir.

Şekil: Üretilen Prototipin Görünümü

Konuyla ilgili olarak Yrd. Doç. Dr. Ufuk PARALI “Dünya genelinde gıdaya olan talebin 2030’a gelindiğinde %50 artması ve 2050’ye gelindiğinde ise şu andaki talebin iki katına çıkması beklenmektedir. Buna ek olarak her geçen gün daha kötüye doğru değişen iklim koşulları ve artan nüfus yoğunluğu nedeniyle gıda güvenliğinin temini, sürdürülebilir verimli gıda üretimi ve tedariki günümüzün acilen çözüm bekleyen en hayati ve en zor sorunları arasında yerini almıştır. Bu nedenle, dünya üzerinde gerçekleştirilecek tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde yüksek verimlilik artık olmazsa olmaz şartlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Alperen AKSOY "Günümüzde internet her alana nüfuz etmiş durumdadır. Hobi tavukçuların sayısı ise ülkemizde 2.5 milyon, dünya geneli ise 35 milyon kişidir. Sanayi 5.0 a doğru ilerlediğimiz şu günlerde sektörde yaşanan problemleri IoT neslelerin interneti ve güçlü donanımsal ve yazılım alt yapısı ile destekleyerek gidermeyi hedeflemekteyiz" dedi.

Adept Makina kurucusu Mahir Erbakan konu ile ilgili “Hedefimiz global ölçekte 35 milyon hobi tavukçusuna kaliteli ve ekonomik kuluçka makinesi sunabilmek, yıllar içinde edindiğimiz bilgi ve tecrübeyi akdademik bilgi ile birleştirerek yerli bir ürünü yurtiçi ve yurtdışı pazara sunabilmektir. Başta rektörümüz Prof. Dr. Ahmet PINARBAŞI'na, Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hasan GÜNEŞ'e, Yrd. Doc.Dr Ufuk PARALI'ya, Arş. Gör. Alperen AKSOY'a ve üniversite çalışanlarına bize verdikleri destekten dolayı Adept Makina adına müteşekkiriz. Bu tip iş birlikleri bizlere yeni inovatif, katma değer ürünler ortaya çıkartmak için güç ve şevk vermekte” dedi.